3.3. Територіальна структура АПК.
Територіальна структура АПК як результат територіального поділу та інтеграції праці.
Адміністративний, господарський і локалізаційний (локалізація переробних підприємств) підходи до виділення елементів територіальної структури АПК.
Елементи територіальної структури АПК на основі адміністративного підходу:
- локальні АПК,
- реґіональні АПК,
- загальнодержавний АПК.
Інтегральні АПК країни, адміністративних областей і районів як об’єкти державного планування і управління.
Елементи територіальної структури АПК на основі господарського підходу
- агропромислові територіальні систем – АПТС (або елементарні АПК),
- спеціалізований агропромисловий район,
- спеціалізована агропромислова зона.
Виробнича спеціалізація і територіальний розвиток сільського господарства як визначальний чинник територіальної структури АПК.
Агротериторіальні комплекси (системи). Агропромислóвий територіáльний кóмплекс — сукупність розташованих на певній території підприємств і організацій, діяльність яких тісно пов’язана з виробництвом, переробкою та збутом сільськогосподарської продукції.
Найважливішими факторами формування агропромислових територіальних комплексів є: потреби у суспільства у продукції агропромислового комплексу в окремих районах; наявність певного рівня соціально-економічного розвитку території, природних умов і відповідного земельного фонду; забезпеченість трудовими ресурсами; рівень розвитку транспортної системи та ін.
Агропромислові територіальні системи - це низовий елемент територіальної структури АПК.
Критерії типології АПТС:
- спеціалізація (молокопереробні, виноградопереробні і т. д.);
- територіально-функціональна структура (елементарні, багатостадійні);
- галузева приналежність (аграрні, агропромислові, агроторговельні, агропромислово-торговельні, торговельні, промислові, науково-виробничі та ін.);
- приналежність до різних форм власності (державні, комунальні, приватні, комбіновані зі змішаними формами);
- характер участі у територіальному поділі праці (продукція використовується на місці, надходить у міжобласний обмін, постачається на експорт і та ін.);
- територіальна композиція відносно мережі адміністративно-територіального поділу;
- організація управління (наявний спеціальний орган управлінця, діяльність системи регулюється договорами, система саморегулюється товарно-грошовими відносинами).
Соціальний, економічний і екологічний критерії ефективності АПТС.
Елементи територіальної структури АПК на основі локалізаційного підходу:
- агропромислове підприємство,
- агропромисловий пункт,
- агропромисловий центр,
- агропромисловий кущ,
- агропромисловий вузол,
- агропромисловий район,
- агропромислова зона.
Приміські АПК – азональні елементи територіальної структури АПК. Особливості функціонування приміських АПК (широкий розвиток прямих зв’язків між сільськогосподарськими і торговельними підприємствами; звуження спеціалізації порівняно з інтегральними агропромисловими зонами і районами; незначна участь підприємств комплексу у міжрайонному поділі праці; використання харчових відходів міста як кормів; використання вторинного тепла промислових підприємств для розвитку тепличного овочівництва і та ін.).
Елементи територіальної структури приміських АПК (пояси спеціалізації АПК навколо великих міст).
Основний напрямок удосконалення територіальної структури АПК – деконцентрація агропромислового виробництва і зростання значення АПТС на основі поглиблення зональної спеціалізації землеробства і тваринництва, створення мережі переробних підприємств малої і середньої потужності, формування виробничої і невиробничої структури на локальному рівні.